Страната е в пълен хаос, кахъри се лидерът на ГЕРБ Бойко

...
Страната е в пълен хаос, кахъри се лидерът на ГЕРБ Бойко
Коментари Харесай

Министърът на пътищата настъпи голямата мотика

Страната е в цялостен безпорядък, ядове се лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в последно време. Като " закова " диагнозата, експремиерът жигосах и виновниците  - " отровните партии на омразата ". Борисов май не схваща, че главният провинен е той самият. Хаосът (синоним на тотална липса на ред и правила) не е цунами, връхлетяло изведнъж клетата ни страна. Неуважението към разпоредбите, тоест към закона, бе усърдно насаждано от до неотдавна управлявалите. Това е изключително видно в сферите " строителство " и " публични поръчки ", където " отровните " служебни министри откриха колосални безобразия и за смут на бившето ръководство споделят " находките " си с обществото.  

Когато опитната архитектка Виолета Комитова пое поста на районен министър, надали е предполагала

 

в какво мочурище ще нагази

 

Започнала решително и с хъс работата си в Министерство на регионалното развитие, в последно време тя звучи все по-уморено и минорно. Вероятно поради шокиращите елементи от това, което служебният министър завари по строителните площадки .

Оказа се, че у нас е допустимо компания да стартира да копае за огромно строителство, без да има строително позволение. Проверяващи отпред с Комитова се натъкнаха на серия такива обекти. Особено втрещяващи са случаите, когато липсва механически план, само че изпълнителят работи по трасето - като трите моста на автомагистрала " Хемус ", за които оповестиха от Министерство на регионалното развитие. Наскоро дирекцията за строителен надзор пък спря главния ремонт на пътя Ребърково - Лютидол - Ботевград, тъй като се оказа, че липсват протокол за разкриване на строителна площадка и заверена заповедна книга. За нарушаванията ще бъдат санкционирани изпълнителят, надзорната компания и възложителят АПИ, оповестиха от министерството. Епизодът е емблематичен за ерата " Борисов "  - строителните компании са привикнали да не се вторачват във " формалностите ", бързат да отчетат активност, да пуснат фактури и да си получат парите, а надзорниците и държавните органи са си затваряли очите и за дребните  " пропуски ", и за едрите нарушавания.

Покрай всичко останало Комитова откри, че фирмите в сектора

 

се разделят на две съществени касти - любимци на властта и " плебеи "

 

Първите получават едрите части от мазната строителна " баница ", а другите им стават подизпълнители. Първите взимат огромни задатъци още преди да са отворили плана за обекта, вторите копаят, леят асфалт и търпеливо чакат някой ден да си получат " трохите ". 

Още първоначално на юни се разбра, че АПИ бави заплащания за 600 млн. лв. към строителни компании, които са си свършили работата и чакат да им бъдат осребрени разноските. Пак по това време стана ясно, че държавното дружество " Автомагистрали " е раздало предплатено стотици милиони - включително и за създаване на прави от " Хемус ", за които даже още не са направени планове, а действително строителството ще стартира след години. 

С " Автомагистрали " предното държавно управление

 

прегази като валяк Закона за публичните поръчки

 

(ЗОП). Даде милиарди на държавното дружество, а то експресно започна да ги споделя с частни компании, които избра по някакви измислени " вътрешни правила ". Директорът на " Автомагистрали " Стоян Беличев пренебрежително обясняваше, че данъкоплатците нямат право да питат защо се харчат парите им - било комерсиална загадка. Същото мънкаше и отрасловата министърка Петя Аврамова, привиквана за пояснения в Народното събрание. А шефът й Бойко Борисов въобще не се вясваше в Народното събрание - предпочиташе седнал на пънче в гората да обяснава по какъв начин организациите за кредитен рейтинт правят оценка високо България, сиреч мъдрото Му управление. 

Сега обаче Бойко Борисов е обезпокоен и има за какво - валят разкрития за безобразията и прокуратурата към този момент не може да си затваря очите. Служебният финансов министър Асен Василев направи груба сметка - свършени са едвам 17% от работата по Автомагистрала " Хемус ", а 70% от средствата за довършването й към този момент са раздадени на изпълнителите. Василев откри и друго - освен " Автомагистрали ", всички държавни компании са били насърчавани да заобикалят  " уморителните " публични поръчки. От 2019 година до идването на служебния кабинет публичните предприятия са сключили контракти за доставка на артикули и услуги за над 20 милиарда лв., като за 8.6 милиарда лева не са били извършени търгове или състезания по ЗОП. 

Комитова и Василев с учудване откриха, че за няколко месеца фамозната АПИ е упълномощила пътни поправки за 2.9 милиарда лв. - в случай че разполага единствено с 380 милиона за такива действия. Това нямаше да се случи, в случай че имаше ясна стратегия за ремонтите, приложена към годишния държавен бюджет и оповестена на уеб страницата на Министерство на регионалното развитие и АПИ - с изтъкване на пътните прави, нужните суми и график за ремонтите. Но такава програма няма и от дълго време не е имало (което е заслуга на серия държавни управления, включително на Сакскобуррготски и на Станишев).

Истината е, че

 

хаосът от дълго време е завладял страната ни

 

и строителството е крещяща емблема на неуважението към разпоредбите. Лошото е, че държавните финанси са завлечени в тресавището и измъкването от там е мъчно, в случай че не и невероятно. Онези 2.9 милиарда лв., които АПИ е наддоговорила за пътни поправки, надали ще бъдат върнати. За тях има извършени публични поръчки (отделен е въпрос е дали са били почтени или нагласени), договорите са подписани и не могат да бъдат анулирани с тракване на пръсти (всяка компания елементарно ще осъди АПИ).  Министър Комитова призна - парите ще би трябвало да бъдат открити и платени. Трудно ще е да се скапе и заверата сред " Автомагистрали " и частните й сътрудници за довършването на Автомагистрала " Хемус " - договорите са си контракти, битият си е обичай...  

Понеже пакостите с финансирането на пътното строителство се големи и повсеместни, служебното държавно управление се обърка в ходовете си. Първо взе от " Автомагистрали "   400 млн. лева  - непретенциозен излишък от милиардите за " Хемус ", оживели след раздаването на великодушните задатъци за частните сътрудници, и ги върна в държавния бюджет. Но вместо за разплащане на поправки и на ново строителство на пътища парите отидоха главно за " коронавирус ограничения " и помощи. За поправки останаха единствено 100 млн. лева Сега държавното управление - постоянно или служебно, ще би трябвало да търси други източници за покриване на най-малко част от трупащите се отговорности към строителните компании. 

Под напора на множащите се проблеми министър Комитова взе да уволнява - в профил ръководителя на АПИ Апостол Минчев, раздели се със заместника си Тодор Анастасов, освободи Ивайло Денчев като член на управата на АПИ, след броени дни го върна и го увеличи до шеф на УС на пътната организация. Според обясненията на министърката прегрешението на Минчев е, че зад тила й е наредил навсякъде прекъсване на настоящите поправки - до второ разпореждане, т.е. до намиране на пари. Уволненият възрази, че не е пакостник и че е съгласувал " мораториума " с Комитова. Тя призна, че са говорили с Минчев за вероятно прекъсване на поправки. Но първо трябвало да се направи проверка - да се прегледат контракт по контракт, с цел да се реши кои обекти да се " замразяват " и кои не. Но подобен обзор изисква доста време. Точно по тази причина Минчев споделя, че е подхванал единственият възможен ход - " стоп " на всички действия до намиране на средства.

Сега АПИ има нов шеф, само че  

 

дупката от над 2 милиарда лв.

 

за предоставените поправки зее все по този начин застрашително. Строителните компании работят и не се оплакват, тъй като са привикнали да чакат до края на годината, когато държавното управление стартира огромното околоколедно харчене, изясни Комитова. Така беше в ерата " Борисов " и преди ковид, само че в този момент бюджетът има големи разноски поради Ковид-19, поради нарастването на пенсиите и впрочем, а и народът смъкна от власт главният диспечер на бюджетните мазнинки Бойко Борисов. 

Комитова напълно " провеси нос " в последните дни, тъй като осъзна, че Министерство на регионалното развитие и АПИ са до уши в тресавището - неприятни или не, порочни или не, надписани или не, договорите със строителните компании, подписани от предните ръководители, ще би трябвало да се заплащат, каквото и да коства това на данъкоплатците. Въпросът е дали идната ръководеща настройка ще има предпочитание и воля да разчисти батака и да постави ред отсега нататък, или просто ще настани своите " фирмени обръчи " на трапезата.

 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР